Poliisi: Varoitus yön kulkijoille!

Sisä-Suomen poliisi varoittaa ennen pikkujoulukauden alkua etenkin Tampereella kasvaneesta rikosilmiöstä. Poliisin tietoon on kuluneen vuoden aikana tullut yli 30 tapausta, joissa humalainen kulkija on houkuteltu auton kyytiin kotiinkuljetuksen varjolla ja lopputuloksena on ollut tilin tyhjentyminen.

Tekotapa on ollut toistuvasti sama: voimakkaassa humalassa ollut mies on houkuteltu autoon puolen yön jälkeen keskustan ravintolasta, ravintolan edestä tai kadulta kävelemästä. Ystävälliset kyydin tarjoajat ovat luvanneet kyydin kotiin pientä korvausta vastaan. Joissain tapauksissa tarjolla on ollut myös lempeä tai virvokkeita kyydin aikana. Matka on jatkunut ns. kylmälle bensa-asemalle, missä kyytimaksu on hoidettu tankkaamalla autoa muutamalla kympillä. Tässä yhteydessä pankkikortin tunnusluku on jäänyt tarkkailijoiden mieleen.

Matkan jatkuessa pankkikortti on kaivettu kyyditettävän lompakosta ja korttia käyttäen on tili nostettu tyhjäksi automaatilla. Joissain tapauksissa pankkikortti on palautunut huomaamatta omistajansa lompakkoon, joissain tapauksissa kortti on jäänyt kyydin antajien haltuun. Harvoin kyyditettävä on päätynyt kotiovelleen. Useammin hän on päätynyt kävelemään kadulle kaukana kotoaan.

Rikoksen uhrit muistavat yön tapahtumista yleensä erittäin huonosti.

Jälkikäteen havaitaan, että tililtä on hävinnyt useitakin tuhansia euroja rahaa. Pienimmät summat ovat olleet muutamia satasia, suurin tiedossa oleva summa on ollut 6400 euroa.

Kyytejä tarjonneet henkilöt ovat liikkuneet eri autoilla ja eri kokoonpanoissa. Liikkeellä on ollut pelkästään miehistä tai naisista koostuvia ryhmiä sekä sekakokoonpanoja. Tähän mennessä tällä tekotavalla poliisin tietoon tulleissa teoissa kaikki epäillyt ovat olleet romaneja.

Poliisi kehottaa pikkujoulujuhlijoita miettimään kotiinpaluuta jo etukäteen. Tuttavan kanssa sovittu kyyti, oikeat taksit ja julkiset kulkuneuvot ovat turvallisia vaihtoehtoja. Tuntemattomien tarjoama kyyti voi päättyä ikävästi.

Teksti:Mika Lahtonen